• 0 342 317 33 01

26.09.2022

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Halı Tasarım Derneği iş birliğiyle düzenlenen; Tasarım Günleri etkinlikleri gerçekleşti.

 

Şehitkamil Sanat Merkezindeki etkinliklerin ilk gününde, “Tasarlayın Dokuyalım” adlı tasarım yarışmasına katılan tasarımların dokunduğu halılardan oluşan sergi ziyarete açıldı.

 

Etkinliklerin açılış toplantısına GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay, TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ve yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, halı sektörünün temsilcileri ve tasarımcılar katıldı.

 

 

 

 

 

AR-GE VE TASARIMA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Etkinliğin açılışında konuşan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep’in dünyanın en büyük makine halısı üretim merkezi olduğunu belirterek, “Gaziantep, adını birçok özelliğiyle dünyaya duyurmaktadır. Bu özellikler arasında halı üretiminin başkenti olma özelliği hepimiz için büyük onur kaynağıdır. Dünya’da halı demek Gaziantep demek, Gaziantep demek ise halı demektir. Dünyanın halı merkezi olmamızda büyük emekleri geçen; değerli halı üreticilerimizi ve tasarımlarıyla halı trendlerini oluşturan siz değerli tasarımcılarımızı yürekten kutluyorum” dedi.

 

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörler arasında halının da bulunduğuna dikkat çeken Başkan Zeynal Abidin Kaplan, yoğun rekabetin yaşandığı sektörde katma değeri yüksek kaliteli ve özgün ürünleri piyasaya sunmak gerektiğini ifade etti. Başkan Kaplan, “Bu anlamda üretim, ar-ge ve tasarım birimlerimizin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bizler de bu yönde yaptığımız projelerle sektörümüzün bütün aşamalarında görev alacak iş gücünün yetişmesi için gerekli çalışmaları yürütmekteyiz” diye konuştu.

 

 

BAŞARILI TASARIMCILAR YETİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş da, Gaziantep’in halı sektöründeki yerine dikkat çektikten sonra, “Türkiye’nin makine halısı ihracatının yüzde 70,3′ünü Gaziantep tek başına gerçekleştiriyor. 2021 yılı rakamlarına göre yıllık 3,2 milyar dolarlık halı ihraç ediliyor. Bu rakamlar Gaziantep için ülkemiz için çok değerli çünkü ihracat insanlara iş, aş, kalkınma demektir. Bu nedenle tüm halı üreticilerimizi gönülden kutluyor ve alkışlıyorum” dedi.

 

Halıda kalitenin yanında tasarımın da çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Recep Yumrutaş, dünya pazarlarına hitap etmek için kaliteli ve güncel tasarımlar üretmek gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Recep Yumrutaş, “Bu nedenle iyi tasarımcılar yetiştirmemiz gerek. GAİB’le el ele vererek hem lisans hem de yüksek lisans programını açtık. Bu konuda büyük emeği olan önceki dönem Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan ve şimdiki Başkanımız Zeynal Abidin Kaplan ve ekibine teşekkür ediyorum. İhtiyaç duyulduğunda programlarımızı sanayicilerimizin beklentileri doğrultusunda güncelleyeceğiz. Üniversitede üretilen bir bilgi teknolojiye dönüşüyorsa, kısacası insanımıza dokunabiliyorsa bu bilginin çok değerli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’DE İLK PROGRAM GAÜN’DE AÇILDI

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay da törende yaptığı konuşmada, Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek halı tasarımı programını geçtiğimiz yıl eğitime açtıklarını söyledi. Prof. Dr. Atalay, “4 Yıllık program olan halı tasarım programına bu yıl 25 öğrencimiz özel yetenek sınavı ile alındı. Programa gösterilen ilgi geçtiğimiz yıla göre iki kat arttı. Halı Tasarım programı sektörün ihtiyaç duyduğu becerikli, donanımlı ve inovatif tasarımcı ihtiyacını karşımayı hedefliyor” dedi.

 

Prof. Dr. Atalay, halı tasarım programının üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği olduğunu da belirterek şunları söyledi: “Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinin desteklediği programımız üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi. GAÜN ve GAİB arasında yapılan protokol gereği bina, atölye ve donanım ihtiyaçlarımız karşılanmakta, burada okuyan öğrencilere de aylık asgari ücretin yarısı kadar burs veriliyor. Başarılı öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası fuar ziyaretleri de destekleniyor. Bölgemizde bulunan, yaklaşık 250 makine halısı fabrikasının, tasarımcı gereksinimi göz önüne alındığında mezunların iş bulma kaygısı yaşamayacaktır.”

 

 

 

 

KAYNAK: İHA