• 0 342 317 33 01

20 Mayıs 2024 tarihinde GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Alanı’nda danışmanlığını Öğr. Gör. Zeynep TUTİ KARAMAN’ın yaptığı, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Halı Tasarımı Programı Karma Öğrenci Sergisi sanatseverlerle buluştu.

Açılışı gerçekleştiren Öğr. Gör. Zeynep TUTİ KARAMAN öğrencileri ile gerçekleştirdiği sergi için şunları söyledi: “Her şeyden önce işin özünü bilmek lazım halı bizim kültürümüzde bir kayıttır. Kültürün kaydıdır.  Her bölgede kendi farklılıklarına göre yeni model çıkartmış ve yöre yöre gelişerek var olmuştur.  Bizler işin özüne inmeden yani halının bu köklerine dokunmadan bunu anlayıp ilerleyemeyiz. Bu yüzden burada gördüğünüz motiflerin anlamlarını öğrenerek başladık, zira halının dili motiflerdir.  Akılda kalıcılığını arttırmak için de,  ince eledik sık dokuduk… Bunun dışında farklı temalar doğrultusunda çalıştık. Her öğrencinin seçtiği bir temayı baskı halı olarak uyarladık. Bizler masalları hikâyeleri olan bir coğrafyanın çocuklarız. Kendi hikâyemizi yazmak ve onunla her gün yeniden dirilmeliyiz.  Geleneği yaşatmak için bu ruha ihtiyacımız var. Velhasıl tüm bu gördükleriniz öğrencilerimizin kendi duygu dünyasındaki arayışlarının bir ‘yankısı’ oldu. Dilerim o arayış yankıları hiç bitmez“.

Daha sonra, sergi hakkında düşüncelerini aktarmak üzere söz alan Halı Tasarım Programı Bölüm Başkanı Prof Dr. Nazan AVCIOĞLU KALEBEK, ‘’Halı sektörü ve üniversite işbirliğinin sürdürülebilir başarısı için büyük önem taşıyan bölümün, öğrenci işleri sergisinin geleceğin halı tasarımcılarının yetişmesi adına çok heyecan verici’’ olduğunu dile getirdi.

Sergi açılışının son konuşmasını yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat ATALAY ise eserlerin oldukça göze çarpan başarılı işler olduğunu söyleyerek, halı tasarımının başkenti olan Gaziantep’te Halı Tasarımı Programının hem sektörel açığı kapatması hem de geleneksel Türk sanatlarının devamlılığının sağlanması açısından çok önemli olduğunu vurguladı ve eser sahibi öğrencilerle birlikte Halı Tasarımı Programında görev yapan bütün öğretim elemanlarına ve ders sorumlusu Öğr. Gör. Zeynep TUTİ KARAMAN’a teşekkürlerini iletti.

GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Alanı’nda gerçekleşen sergi 23 Mayıs 2024 tarihine kadar izleyicileri ile buluşmaya devam edecek.