• 0 342 317 33 01

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü-Halı Tasarımı Programı tarafından, Doç. Dr. Deniz Vuruşkan moderatörlüğünde “Tekstil ve Halı Sektöründe Pazarlama” paneli düzenlendi. Sektörün önde gelen isimleri arasında yer alan Lütfullah Sabri Bozkurt, Zübeyir Irmak ve Gültekin Atar’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde, halı üretiminin dünü, bugünü ve geleceği tartışıldı ve konuşmacılar sektördeki deneyimlerini ve gelecek perspektiflerini paylaşarak öğrencilerin sorularını yanıtladılar.

Zübeyir Irmak, kendi işini kurmak isteyenlere yönelik önemli tavsiyelerde bulundu. Irmak, "önce bilgi birikimi sağlanması gerekiyor, ardından kendi işinizi açabilirsiniz. Sektör, nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyuyor. Önce donanımlı olmak, ürünü ve üretimi bilmek gerekiyor. Emeği verdikten sonra kendi işinizi kurmanız sektöre yarar sağlayacaktır," sözleriyle gelecekte halı sektöründe kendi işini açmak isteyen öğrencilere tavsiye verdi.

İyi bir tasarımcı olmak için önemli adımlardan bahseden Lütfullah Sabri Bozkurt ise, "Fabrikada belli bir süre geçirmek gerekiyor. Fabrika ortamında müşterilerle tanışıp sektör ihtiyaçlarını öğreniyorsunuz. İplik, desen ve bölge bilgisi edinmek gerekiyor. İyi bir tasarımcının entelektüel bir birikiminin olması gerekiyor. Piyasayı yakından takip etmek de önemli" diyerek tasarımcı olmak isteyen öğrencilerle vizyonunu paylaştı.

Gültekin Atar da panelde önemli bir perspektif sunarak, iş hayatıyla ilgili deneyimlerini paylaştı. "İşi sevmek önemlidir. Pandemide halı tarihinde yaşanmamış bir süreç gelişti, çok ciddi bir talep oluştu. İnsanlar evlerinde kaldıkları süreçte online alışveriş yaptılar ve piyasada e-ticaretin payı yükseldi, e-ticarete giren insan sayısı arttı ve insanlar zamanın ne kadar kıymetli olduğunu fark ettiler," sözleriyle halı sektöründe yeni pazarlama stratejileri hakkında önemli bilgiler verdi. Gültekin, halen sektörde boşluklar olduğunu belirterek halı üretiminde oldukça fazla sayıda kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Son olarak, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay bir konuşma yaparak panelin kapanışını yaptı. Prof. Dr.  Atalay, bu tür panellerin geleceğin sektör çalışanları olacak öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, katılımcılara ve moderatöre teşekkür etti.